46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknē tiek realizēts unikāls projekts - "Rēzeknes skaņas"

Фото: „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”
8.decembrī plkst. 16:00, projekta „Rēzeknes skaņas” noslēgumā, Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē (Baznīcas ielā 34a, LMA 2.stāva izstāžu vestibilā) tiks atklāta izstāde „Rēzeknes skaņas”, kurā skatāmi dažādi Rēzeknes ornamenti, balstoties uz pilsētvidē ierakstītām skaņām. Darbi veido savdabīgu pilsētas skaņu kodu vizualizāciju sietspiedē, informē Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”
reklāmas speciāliste.
Izstāde apskatāma līdz 2015.gada 14.decembrim.
 
Projekta „Rēzeknes skaņas” autore ir Gundega Strautmane*, kura ar diktofona palīdzību ir ierakstījusi pilsētā saklausītas skaņas un izmantojusi skaņu celiņa diagrammu, lai to uznestu uz balta papīra loksnes ar sietspiedes tehnikas palīdzību. 
 
Iedvesmu šādam noformējumam māksliniece smēlusi, pētot japāņu sarkanās tušas kaligrāfu veikumu. Skaņu celiņš ir drukāts dubulti, tas apskatāms gan gaismā, gan arī, pateicoties fosforicējošas drukas palīdzībai, tumsā. 
 
Limitētā daudzumā, sietspiedes tehnika ļauj sagatavotās diagrammas drukāt arī uz citiem pilsētai svarīgiem tekstila materiāliem.
 
 
*Gundega Strautmane ir studējusi Berlīnes Mākslas universitātē Eksperimentālā tekstila dizaina institūtā, Latvijas Mākslas akadēmijas  tekstila mākslas nodaļā  un Rīgas Tehniskajā universitātē apguvusi tekstila tehnoloģijas. Viņas radošo darbību caurvij mākslinieka, dizainera un eksperimentētāja gars. Šobrīd Gundega strādā kā lektore Latvijas mākslas akadēmijas tekstila nodaļā Rēzeknē.
 
Savos studiju gados ir piedalījusies eksperimentālā dizaina projektos, kas tapuši Berlīnes mākslas universitātes un  industriālajā tekstilā pazīstamo Šveices zīmolamCreationBaumann un Merck pigmentu ražotnei Vācijā sadarbojoties. 
 
Savos mākslas projektos daudz eksperimentējusi ar braila rakstu, lai radītu mākslas un dizaina darbus, kas ir uztverami gan redzīgajiem, gan neredzīgajiem. Starp reljefiem punktiem ar smalka pavediena palīdzību, viņa konstruē jaunu nozīmi un veido tekstila kompozīcijas, kas vienlaikus ir arī teksts: ornaments kā kodētas informācijas nesējs.

Projekts „Rēzeknes skaņas”ir īstenots Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursa ietvaros, ko finansiāli atbalsta Rēzeknes pilsētas dome un organizē pašvaldības aģentūra „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”.

Sīkāka informācija:Gundega Strautmane, 
projekta „Rēzeknes skaņas” vadītāja un realizētāja, t. 25919016
 
 
 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"